• 30jan
          • ...A SLOVO BOLO U BOHA - krajské kolo recitačnej súťaže v Trenčíne

            Dnes, 30. januára sa sedem recitátorov z našej školy zúčastnilo recitačnej súťaže Krajského kola: A Slovo bolo u Boha. 1. kategóriu reprezentovali: Dorota Pružincová z 2.A  a Katarína Obertová z 2.B, ktorá vo svojej kategórii obsadila prvé miesto a postupuje do celoslovenského kola. V 2. kategórii reprezentovali našu školu Harvánková Karin a Mia zo 4.B. Mia obsadila 2. miesto v recitácii poézie. V tretej kategórii sa porote ale i súťažiacim predstavili: Karolína Kolmanová z 5.B a Sofia Hofierková z 5.A. Štvrtú kategóriu reprezentovala Lucia Ondrkálová z 9.B. Ďakujeme súťažiacim za ich odvahu a ochotu "popasovať" sa s básničkami i príbehmi a želáme im veľa recitačných úspechov. 

      • 30jan
          • Testovanie 9 2024

             

            Vážení rodičia, milí deviataci,

            ani sme sa nenazdali a školský rok 2023/2024 sa preklopil do svojej druhej polovice. Máte pred sebou posledných 5 mesiacov štúdia a života na našej základnej škole. O  necelé dva mesiace Vás čaká prvá dôležitá skúška, Testovanie 9. Výsledky tejto skúšky mnohým prinesú miesto na vysnívanej strednej škole. Veríme, že vydáte zo seba to najlepšie, čo vo Vás je, aby ste nesklamali seba, ani Vašich rodičov a blízkych a tiež svojich učiteľov. Tu sú základné informácie:

            Riadny termín T9:

            20. marec 2024 (streda)

            z predmetov matematika (MAT), slovenský jazyk a literatúra (SJL)

            V nadchádzajúcich dňoch sa na hodinách SJL a MAT so svojimi učiteľmi oboznámite so vzorovými odpoveďovými hárkami a vyskúšate si sami seba otestovať prostredníctvom testov z minulých školských rokov. Dozviete sa, aké povolené pomôcky si na testovanie prinesiete, a čo si priniesť nemôžete. Budete veľa opakovať a precvičovať, lebo ako sa hovorí:

            - Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.

            Prajem Vám veľa šťastia pri skúške a veľa síl pri príprave na ňu.

             

            Mgr. Miroslava Rýdza

            zástupkyňa RŠ pre II. stupeň

             

      • 29jan
          • Olympiáda ANJ

            Dňa 17. 1. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku. Našu školu úspešne reprezentovala žiačka 9. A triedy - Laura Matejková, ktorá sa umiestnila na 3. mieste. Gratulujeme a prajeme jej veľa úspechov v ďalšom štúdiu. 

      • 18jan
      • 16jan
      • 14jan
      • 08jan
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            Iniciatíva Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok býva už tradičnou vianočnou zbierkou. Spája generácie ľudí, od detí, rodín a seniorov.

            Zbierka darčekov v krabici od topánok pre osamelých seniorov prebiehala v predvianočnom období, tento rok konkrétne od 20. novembra do 4. decembra 2023.

            Koľko krabíc sa vyzbieralo?

            Vyzbieralo a rozdalo sa po celom Slovensku nádherných 72 881 krabičiek ( 2023). Spolu za 6 rokov viac ako 303 000 krabičiek plných lásky. A my ako ilavský obvod sme vyzbierali viac ako 700 krabičiek.

            Kto sa zapojil do tejto zbierky?

            Do celoslovenskej výzvy sme sa zapojili aj my - ZŠ Ilava, ZŠ s MŠ Pruské, ZŠ Košeca, ZŠ Beluša, ZŠ s MŠ Horná Poruba, ZŠ s MŠ Košecké Podhradie, MŠ Zliechov, MŠ Ilava, MŠ Klobušice, ZŠ Tuchyňa, Špeciálna základná škola Ilava pod vedením p. učiteliek, no však nemôžeme zabudnúť aj na dobrých ľudí, ktorí nezištne darovali krabice plné lásky.

            Kde táto láska putovala?

            Krabice sme odovzdali do zariadení: CSS- Lúč v Považskej Bystrici, CSS Nemšová,

            ZOS Beluša, CSS- SLOVEN v Slavnici, Stredisko Evanjelickej DIAKONIE v Košeci, Spoločnosť dcér kreťanskej lásky svätého Vincenta de Paul v Belušských Slatinách, ale i osamelým seniorom v Ilave, v Beluši a v Košeci.

            Čo nám to osobne dáva?

            Je to náročná práca, pri ktorej mi pomáhali moje ,,super kolegyne“ – p. učiteľky

            D. Schillerová, M. Jankechová, Z. Pavleková a p. B. Lovišková, im patrí veľké poďakovanie, pretože vyzdvihovanie, kontrola a distribúcia krabičiek vyžaduje obrovské množstvo energie a času, ale jej výsledok na konci – vidieť šťastné a vďačné tváre seniorov, nás dobije energiou na niekoľko mesiacov.

            Dáva nám to pocit veľkej sebarealizácie a zmysel spolupatričnosti. Takisto to učím aj moje deti – žiakov 2.A, ako by mal tento svet fungovať. Verím, že to z nich formuje dobrých ľudí.

            Ďakujeme každému, kto sa do našej iniciatívy zapojil, alebo jej akokoľvek pomohol.

            Bez Vás by sa projekt neuskutočnil, to vy ste tvorili jeho najdôležitejšiu súčasť, to vy ste nám dávali nádej, že túžba obdarovať každého osamelého seniora v zariadeniach, v obciach krabicou plnou darčekov sa premenila na skutočnosť .

            Úprimne Vám ĎAKUJEME!

            PaedDr. Lýdia Horáková

      • 31dec
      • 27dec
      • 21dec
          • Vianočný Londýn

            Nezvyčajný výlet v predvianočnom čase absolvovalo 14 žiakov našej školy v čase od 10. do 14. decembra 2023. Cesta do Londýna a späť bola nekonečne dlhá, únavná, ale plná nečakaných zážitkov a skúseností. Počnúc cestou autobusom, kde sme stretli žiakov zo ZŠ v Žleboch a študentov Strednej technickej školy z Kladna s ich americkou lektorkou.

            Pri prechode hraníc sme všetci pri pasovej kontrole  prešli krátkym interview s pracovníkmi hraničnej kontroly v Calais vo Francúzsku. Mnohí majú nezabudnuteľný zážitok z cesty trajektom cez Kanál La Manche v mimoriadne búrlivom počasí. :-) 

            Videli sme Londýn vo dne i v noci, cestovali sme metrom počas najväčšej špičky stojac na jednej nohe, ktorá tiež "nebola naša". Videli sme Londýn z rôznych perspektív, z lanovky, z London Eye, z podzemia, z autobusu, cez jeho obyvateľov, ktorých sme stretávali v uliciach a mestskej doprave, videli sme život Londýnčanov priamo u nich doma, cez anglické jedlá a hlavne mohli sme sa ho dotknúť a vnímať jeho atmosféru plnými dúškami.

            Zašli sme sa pozrieť i na pobrežie do známeho letoviska Britov - Brightonu. Videli sme pláž, oceán a z vtáčej perspektívy vyhliadkovej veže i celý Brighton, jeho pláže a oceán. Prešli sme sa uličkami a zákutiami mesta videli sme nezvyčajnú stavbu Royal Pavillion, užili sme si vianočnú atmosféru mesta.

      • 19dec
          • Biela pastelka

             

            Dobrý deň, zajtra nás čaká posledný školský deň v roku 2023. Ešte predtým, ako sa nám začnú prázdniny a naplno si začneme užívať vianočný čas, spomeňme si na ľudí, ktorí nás potrebujú.

            Pomôžme nevidiacim a slabozrakým,  sú v našom okolí a ani o nich nevieme. Podporiť nevidiacich a slabozrakých prostredníctvom Bielej pastelky môžete aj vy.

                     Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

                     Organizátor verejnej zbierky Biela pastelka, je občianske združenie Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorého členmi sú ľudia so zrakovým postihnutím, ich priatelia a príbuzní i rodičia nevidiacich a slabozrakých detí.

                     V našej škole sa môžete do zbierky pripojiť tak, že v stredu 20.12.2023 prispejete ľubovoľnou sumou. Peniaze môžete dať do pokladničky, ktorá je riadne označená a zaevidovaná. Počas dňa nás nájdete na I. a II. stupni. Za odmenu dostanete od našich dobrovoľníčok na pamiatku bielu pastelku.

             

            Za akúkoľvek podporu vám ďakujeme !!!

      • 17dec
      • 14dec
      • 13dec
          • ŠALIANSKY MAŤKO

            Dňa 6.12.2023 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo v prednese povestí Šaliansky Maťko. Súťaže sa zúčastnilo 9 žiakov, ktorí boli rozdelení do dvoch kategórií : I. kategória - žiaci 2. a 3. ročníkov, II. kategória - žiaci 4. a 5. ročníkov. Porota hodnotila výber povesti a prednes. V I. kategórii sa  porota rozhodla udeliť všetky tri miesta, v II. kategórii udelila len 2. miesto a dve 3. miesta. Všetci zúčastnení boli ocenení sladkou odmenou , výhercovia dostali knižnú a vecnú odmenu.

             Vyhodnotenie: I. kategória -  1. miesto : Katarína Obertová  - 2.B

                                                           2. miesto : Matej Hrubina         - 3.B

                                                           3. miesto : Emma Sýkorová      - 3.C 

                                    II. kategória -  2. miesto : Nela Kantoriková     - 4.B 

                                                           3. miesto : Alex Ciller                - 4.A

                                                           3. miesto : Eliška Gregorová    - 5.A

            Výhercom srdečne blahoželáme.

            Víťazka I. kategórie Katarína Obertová bude našu školu reprezentovať v okresnom kole Šaliansky Maťko.

      • 08dec
          • Vianoce, Vianoce prichádzajú...

            Milí učitelia a žiaci!

            Poďme si navzájom spríjemniť predvianočné obdobie v posledné 3 dni vyučovania v tomto roku.

            Ako? Jednoducho! Skúsme to vtipnými i elegantnými vianočnými outfitmi.

            Kedy? 18. – 20. 12. 2023 (pondelok, utorok, streda)

             

            Takže naša výzva znie :

            Privítajme vospolok

            Vianoce i Nový rok.

            Na tieto dni sviatočné

            veselo sa oblečme.

             

            Rolničky,  hviezdičky,

            sukničky aj lodičky,

            trblietavé spodničky

            dáme si do školičky.

             

            Pulóvre so stromčekom,

            zasneženým domčekom,

            croptop s holým bruškom,

            so zajačím uškom.

             

            Z riaditeľskej previerky už nemaj žiadne stresy.  

            Vo vianočnom  outfite zvládneš všetky desy.

             

            Vaši parlamenťáci.

      • 07dec
        • DETSKÝ ČIN ROKA 2023
          • DETSKÝ ČIN ROKA 2023

             

            Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do projektu Detský čin roka, ktorý opäť prebiehal pod záštitou pani prezidentky Zuzany Čaputovej.

            Deti  mohli  odovzdať svoj hlas detským dobrým skutkom v týchto kategóriách:

            • Záchrana života
            • Pomoc v rodine
            • Pomoc rovesníkom
            • Pomoc ľuďom
            • Pomoc prírode
            • Dobrý nápad
            • Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin
            • Dobrý čin na nete

            Pozorne sme počúvali a čítali o dobrých skutkoch a odvážnych činoch, ktoré vykonali malí superhrdinovia z celého Slovenska. Boli to dojímavé i napínavé príbehy plné lásky, priateľstva a odvahy, v ktorých deti ukázali dobré srdiečko a ochotu pomáhať tým, ktorí to potrebujú.

            Slávnostné vyhlásenie výsledkov a udeľovanie ocenení v jednotlivých kategóriách sa uskutoční tradične v decembri tohto roka.

            Ďakujem pani učiteľkám a žiakom z úvodného ročníka, 2.A, 3.A, 3.B, 3.C, 4.A za zapojenie do hlasovania a ocenenie vykonaných dobrých skutkov.

             

                                                                                                          Mgr. Anna Hýllová

      • 05dec
      • 08nov
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            Naša škola poteší tieto Vianoce seniorov v blízkom okolí. Aj tento rok sa zapájame do krásneho projektu ❤KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK?❤ Opäť spoločne potešíme osamelé srdcia seniorov a prinesieme im čaro Vianoc. Naplníme krabice láskou a darčekmi...

            Už teraz môžete o našej vianočnej zbierke povedať vašim priateľom, susedom, známym aj neznámym. Aby bolo darčekov dostatok pre všetkých starkých v zariadeniach pre seniorov aj pre mnohých žijúcich osamote doma vo svojich domácnostiach. Púšťame sa do toho s veľkou láskou, pretože pre mnohých starkých je to darček jediný a pre niektorých žiaľ aj ich posledný vianočný. 

            Tak nezabudnite obaliť vrch aj spodok krabice zvlášť a darček pripraviť tak, akoby ste ho balili pre niekoho, koho milujete. ❤ 

              🎁  Bližšie informácie nájdete na plagáte.  🎁

      • 23nov
          • Výtvarná súťaž: "ZASNEŽENÁ ILAVA"

            Žiaci z 1.B veľmi radi maľujú, a preto sa zapojili do výtvarnej súťaže, ktoré organizuje mesto Ilava. Dnes spolu s p. uč. Bagínovou a triednou p. uč. priniesli do Infocentra výtvarné práce, za ktoré dostali všetci sladkú odmenu. Najkrajšie práce vyhodnotia a budú ocenené pekným darčekom.

                                                                                                                                             PaedDr. Marcelka Bagínová

                                                                                                                                             Mgr. Marianna Jankechová

                                                   

      • 16nov
          • Oznam ŠJ k zmenám výšky príspevku uhrádzaného zákonným zástupcom

            Na základe schváleného „DODATKU č. 1 K VŠEOBECNE ZÁVÄZNÉMU NARIADENIU č. 5/2022" o výške príspevkov v školách a školských zariadeniach zriadených mestom Ilava s účinnosťou od 01. 10. 2023 je príspevok, ktorý uhrádza zákonný zástupca dieťaťa, žiaka určený za každý stravovací deň nasledovne:

             

            a) Stravníci od 6-11 rokov (žiaci ZŠ I. stupeň nedotovaný obed) 2,10 €

            b) Stravníci od 11-15 rokov ( žiaci ZŠ II. stupeň nedotovaný obed) 2,30 €

             

            Táto zmena výšky príspevku nebola dosiaľ v cenách za nedotované obedy vyjadrená a dnes boli tieto príspevky prepočítané.

            Vzhľadom na uvedené upozorňujeme rodičov, že sa Vám dodatočne zmenia poplatky za nedotované obedy za mesiace 10 – 11/2023, a tým pádom následne aj výsledné zostatky zaplateného kreditu. V prípade poklesu pod stanovenú minimálnu hodnotu kreditu môže systém zastaviť výdaj stravy, preto doporučujeme výške zostatku venovať náležitú pozornosť.

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.