• 20dec
      • 28dec
      • 26dec
      • 23dec
          • Veselé Vianoce a šťastný nový rok 2023

            Milí žiaci, vážení rodičia a zamestnanci Základnej školy v Ilave!

            Prajem Vám k vianočným dňom pokoj, radosť a lásku, aby ste Vianoce prežli v pokore, ale aj v hojnosti darov duše a srdca. Tým najmenším radosť z vianočných darčekov pod stromčekom.

            Pre všetkých nech je každý deň vianočných sviatkov plný tepla, porozumenia, radosti a spokojnosti.

            Do nového roku 2023 vykročte šťastnou nohou, vaše želania, ciele a predsavzatia nech sú reálne a prinesú Vám a Vašim blízkym splnenie snov a aj radosť a šťastie do života.

            Všetko najlepšie Vám zo srdca praje 

            Mgr. Dana Škultétyová

      • 22dec
          • VIANOČNÁ POŠTA

            Už šesť rokov spája Vianočná pošta dobrovoľníkov z celého sveta, ktorí majú záujem napísať na Vianoce pozdrav neznámym starkým, žijúcim v domove dôchodcov, aby im dopriali niečo, bez čoho Vianoce pre nich nemajú ten správny charakter. A hoci mnohí z nich „niekoho majú“, veľmi im chýba vianočný pozdrav – jeden z tých tradičných symbolov Vianoc, ktorý dnes už akosi vyšiel z módy. Seniori sú zvyknutí dostávať na Vianoce rukou písané listy či pohľadnice, je to pre nich skutočný dar – rukou písané prianie, znamenie toho, že na nich niekto myslí... 

            Tento rok sa aj žiaci z 2.A triedy, zapojili do tejto milej akcie venovanej starkým. Ku krásnym, vlastnoručne namaľovaným anjelikom, vytvoreným na hodinách výtvarnej výchovy so sestrou Damiánou, doplnili za pomoci triednej pani učiteľky text s veršíkom, pridali vianočný čajík a všetko vložili do veľkej obálky, ktorú spoločne odoslali na vopred vygenerovanú adresu - Zariadenie sociálnych služieb, Janského 7, Nitra.

            Veríme, že  naše pozdravy potešia seniorov, pretože sme ich vyrábali s láskou a nadšením.

                                                                                                                PaedDr. Ingrid Príbelszká

      • 22dec
          • VIANOČNÉ SVIATKY U NAŠICH SUSEDOV

            Vianoce sú bezpochyby najkrajším obdobím roka. Viete, čo znamená tradičný výrok: „es weihnachtet?“ Ak hádate, že v preklade ide o niečo ako „zvianočnieva sa“, hádate správne! Pred Vianocami sa totiž celé Rakúsko roztrblieta drobnými svetielkami a vzduchom sa šíria lákavé vône tradičných lahodných jedál, pečených gaštanov, klobás, vína a punču. Mnohí Rakúšania si veľmi starostlivo zhotovujú svoje adventné svietniky a vence, ktoré obratne pletú z jedľových vetvičiek a ozdobujú symbolickými fialovými stuhami. Hotové adventné vence, z ktorých mnohé sú doslova umeleckými dielami, potom s obľubou umiestňujú na najviditeľnejších miestach, napríklad na svetoznámej viedenskej kaviarni Central Café. 

             

             

             

             

            Žiaci 9.A a 9.B triedy si na hodinách nemeckého jazyka v tomto predvianočnom období pripomenuli zvyky a tradície v susednom Rakúsku a pracovali na projekte „Weihnachten in Ŏsterreich.“

            Všetkým posielajú krásny pozdrav, samozrejme, v nemeckom jazyku:

            Frohe Weihnachten,

            alles Gute fϋr das neue Jahr 2023,

            besonders viel Gesunheit, Glϋck und Erfolg

            wϋnscht allen

                           Schϋlerinnen und Schϋlern 9.A, 9.B           

                                                                   Mgr. Marianna Jankechová 

      • 22dec
          • Oznam ZŠ o poplatkoch v ŠKD

            Základná škola Medňanská 514/5 v Ilave Vám týmto oznamuje, že dňom 1. januára 2023 schválením VZN č.5/2022 mesta Ilava sa určuje výška príspevku na ŠKD nasledovne:

            a) na jedno dieťa v sume 19,00€,

            b) na druhé dieťa v sume 8,00€,

            c) na každé ďalšie dieťa - bez poplatku.

            Predpis plaby ŠKD za mesiac január 2023 bol v systéme edupage už upravený. Dátum predpisu, t.j. úhrady sa bude predlžovať do 05.01.2023.  

            Ekonomické oddelenie

             

      • 22dec
      • 22dec
      • 22dec
          • MOJE MESTO, MOJA OBEC

            Žiaci 3.B triedy patrili k prvým návštevníkom vynovenej historickej expozície v múzeu. Exkurziu absolvovali ešte v júni, po slávnostnom otvorení nového INFOCENTRA. Od pracovníčky múzea, Oľgy Tomášovej, si žiaci vypočuli zaujímavé informácie o histórii mesta, hradu či  kostola. Dozvedeli sa, ako fungovali cechy a remeslá, čo znamená židovská obec a ako sa z bývalého kláštora stal ústav pre odsúdených. Po historických  informáciách sa slova ujala pani Veronika Klobučníková, ktorá s nadšením porozprávala, ako funguje náš región v súčasnosti a aké krásy nám ponúka. Tieto poznatky a zaujímavosti spolu s fotografiami žiaci  následne využili pri tvorbe projektov na tému: Moje mesto, moja obec. 

            V mestskom múzeu aktuálne prebieha výstava betlehemov, na ktorú sa žiaci opäť vybrali pozrieť. So sebou si pribalili aj zhotovené projekty, ktoré budú vystavené v infocentre a následne si dohodli ďalšie stretnutie, ktorým rozšíria svoje vedomosti nielen návštevou Mauzolea G.Barossa, ale aj krypty pod kostolom. Už teraz sa všetci tešíme.

            Touto cestou by sme sa  radi poďakovali  pracovníčkam infocentra za  ich ochotu a ústretovosť.

                                                       Mgr. M.Boháčiková

      • 21dec
          • Vianočná atmosféra v 1.B

            K tejto príjemnej atmosfére nám prispeli i voňavé medovníky, výzdoba vianočných stromčekov a výroba pozdravov pre najbližších.Nemohli chýbať ani koledy, ktoré tomu všetkému pridali čarovnú atmosféru. Deti sa veľmi tešili a príjemne sme sa spolu naladili na tak očakávané Vianoce.

      • 21dec
      • 20dec
          • Platobná brána pre platby poplatkov ŠJ a ŠKD

            Týmto chceme informovať rodičov, že pre platby stravného do ŠJ a poplatku ŠKD je oddnes k dispozícii platobná brána, takže rodičia môžu okrem dosiaľ možných spôsobov platiť aj platobnými kartami či pomocou Google Pay či Apple Pay. Hlavná výhoda je automatické a okamžité priradenie platby konkrétnemu žiakovi a účelu platby.

            Viac k uskutočneniu platby na tejto stránke: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u174/u3790

      • 21dec
      • 20dec
          • Oznámenie zmeny výšky stravného v Školskej jedálni s platnosťou od 01. 01. 2023

             

            Podľa schváleného VZN č. 5/2022 o výške príspevkov v školách a školských zariadeniach zriadených mestom Ilava sa zvyšuje príspevok na nákup potravín s účinnosťou od 01. 01. 2023.

            Príspevok, ktorý uhrádza zákonný zástupca dieťaťa, žiaka, zamestnanci  Základnej školy Ilava a Školskej jedálne pri Základnej škole Ilava alebo iná fyzická osoba vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky a príspevok na čiastočnú úhradu režijných nákladov, je určený za každý stravovací deň nasledovne:

             

            1. stravníci od 6-11 rokov (žiaci ZŠ I. stupeň dotovaný obed )  -   0,20 €

             

            1. stravníci od 6-11 rokov (žiaci ZŠ I. stupeň nedotovaný obed)  -  1,50 €

             

            1. stravníci od 11-15 rokov (žiaci ZŠ II. stupeň dotovaný obed)  -  0,40 €

             

            1. stravníci od 11-15 rokov (žiaci ZŠ II. stupeň nedotovaný obed)  -  1,70 €

             

            Nové zápisné lístky s úpravou výšky nákladov na stravné sa tlačiť nebudú, zostávajú v platnosti staré a treba sa oboznámiť s VZN č. 5/2022 (viď. Príloha na stránke mesta), kde je všetko potrebné uvedené.

            V zmysle tohto oznámenia program edupage prepočíta ceny stravného za mesiac január 2023.

             

            Mária Slivová, vedúca ŠJ

      • 19dec
      • 17dec
          • ŠIESTACI NA BIOLÓGII

             

            MOJE DOMÁCE ZVIERATKO – ročníkový projekt

            ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

            ​​​​​

            „Nič nečiní človeka ľudskejším ako láska k zvieratám.“ -  povedal Henry Fielding, anglický románopisec a dramatik.

            Hovorí sa, že pes je najlepším priateľom človeka. No môže to byť pokojne aj mačka, zajačik, rybička, kôň alebo iné tvoje obľúbené zvieratko. Je nepopierateľné, že práve tieto nemé stvorenia robia naše životy krajšími a neraz sa vďaka nim stávame aj lepšími ľuďmi.

            Žiaci 6.A a 6.B triedy v mesiaci október a november pracovali na projekte „Moje domáce zvieratko“ a výsledky svojej práce predviedli na triednom prezentovaní projektov. Všetky práce boli veľmi zaujímavé, obsahovo rôznorodé, a čo je najdôležitejšie, všetky projekty odzrkadľovali úprimný vzťah žiakov k zvieratkám a zdôvodnenie pozitívneho prínosu živých tvorov pre človeka. Do hodnotenia jednotlivých prác sa zapojil každý žiak triedy. Žiaci hodnotili splnenie jednotlivých predpísaných bodov projektu, estetiku práce, náročnosť vypracovania obsahu práce, a tiež vlastné prezentovanie projektu. Žiaci sa ukázali ako spravodliví a kritickí porotcovia. Na základe ich hodnotenia boli nasledovní žiaci ako víťazi tried ocenení ešte jednou jednotkou naviac 😊

            V triede 6.A sa stala víťazkou Dominika Zlatošová, na druhom mieste sa umiestnil Erik Tomáš Pučkovica, tretie miesto obsadili až dve žiačky, a to Noemi StaňováOlívia Staňová.

            V tejto triede mali vynikajúce práce aj žiaci Alexandra Mikušková, Milan Romšák, Kristián Staňo a Tatiana Jantová.

            V triede 6.B sa stal víťazom Jakub Laurenčík, na druhom mieste sa umiestnili dvaja žiaci, a to Oliver HofierkaAdam Staňo, tretie miesto obsadila Žanetka Behanová.

            V tejto triede mali vynikajúce práce aj ďalší žiaci, a to Jozef Adamčín, Patrik Juriga, Maxim Peter Bakič, Matej Gračka, Matej Mogora, Alex TomanSoňa Suchomelová.

            „Kto má rád zvieratá, má rád aj ľudí.“ hovorí slovenské príslovie. Ako vyučujúca predmetu môžem len s radosťou konštatovať, že z detí našej školy rastú dobrí a citliví ľudia.

            Na záver dodávam ešte 2 výstižné citáty:


            Veľkosť národa a jeho morálneho pokroku sa dá zmerať tým, ako sa jeho príslušníci správajú k zvieratám. – Mahatma Gandhi

            Zvieratá sú ako malí anjeli poslaní na Zem, ktorí nás majú naučiť láske. Sú tu vždy pre nás. – Whitney Mandel

                                                                                                                                   Ing. Katarína Hulínková

      • 17dec
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice 🎁 od topánok?

            Táto zbierka prebiehala na celom Slovensku už po 5.krát a po úspešnom  minuloročnom ročníku sme sa opäť rozhodli do nej zapojiť. Ide o zbierku pre seniorov, ktorí svoju jeseň života trávia v domovoch dôchodcov alebo podobných zariadeniach. Krabičky naplnené niečím sladkým, slaným, teplým, voňavým, na zábavu a zo srdca, dostanú od rôznych darcov v predvianočnom období. U nás na škole nosili žiaci, rodičia buď individuálne ( za svoju rodinu) alebo si jej obsah rozdelili a vyskladali krabičku spoločne za triedu. Veľmi nás teší, že sa k nám pridali aj ZŠ Košeca, ZŠ s MŠ Horná Poruba, ZŠ s MŠ Košecké Podhradie, ZŠ Pruské, ZŠ Dolné Kočkovce, MŠ Klobušice, ale i milí darcovia z rôznych miest a dedín nášho okolia. Spoločne sa nám podarilo vyzbierať 464 krabičiek plných lásky.                                                                                                                                 

            Od stredy 14.12. sme zaviezli naše ,,darčeky“ do Centra sociálnych služieb SLOVEN v Slavnici, do Zariadenia pre seniorov v Košeci, do Centra sociálnych služieb – LÚČ v Považskej Bystrici, do Spoločnosti dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul v Belušských Slatinách, na Oddelenie dlhodobo chorých v Ilave a osamelým seniorom v Ilave.                                                                                                                       

            Všetkým žiakom, rodičom, pani učiteľkám a pánom učiteľom, ktorí sa zapojili do zbierky a pomohli, patrí veľká POCHVALA a POĎAKOVANIE.                                   

            Obzvlášť chcem poďakovať p. vychovávateľke D. Schillerovej, p.uč. M. Jankechovej a p. B. Loviškovej, ktoré pomáhali pri zbere, kontrole a rozvoze krabičiek. Spoločne sme prispeli k vytvoreniu čara Vianoc a k vytvoreniu  úsmevu na tvári našich seniorov.

                          Úprimne Vám ĎAKUJEME!

                                                                                                                      PaedDr. Lýdia Horáková

      • 08dec
          • Mikulášska nádielka v ŠKD

            Tradične, každý rok dňa 6.12 navštevuje svätý Mikuláš deti po celom svete. Počas obchôdzok je Mikuláš sprevádzaný svojimi dvoma pomocníkmi anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky ale aj ,,čertovské“ odmeny.  Pre deti je to obľúbený zvyk na ktorý sa tešia pretože sú obdarované sladkosťami a inými drobnosťami. Vo vyčistených čižmičkách  nachystaných na obloku okna si deti ráno nájdu milé prekvapenie. Inak tomu nebolo ani v ŠKD kde sv. Mikuláš po pomocníkovi, rozdával deťom lízanky a keksíky. Aby si svoje sladkosti zaslúžili, spoločne sme si zaspievali pieseň  ,,Mikulášku, dobrý strýčku“ a ,,Kúpil otec rybu“. Bolo veselo a radosť nás sprevádzala po celý deň. I keď neboli v klube prítomné všetky deti, kvôli chorobe, chceme ich pozdraviť a odkázať, že sladké odmeny počkajú do ich návratu.

                                                   Vychovávateľka Bc. Pavleková

      • 06dec
          • Anjelské hlasy zo školského klubu

            V predvečer dňa svätého Mikuláša bola skupina dievčat "Anjelské hlasy" zaspievať na námestí nielen Mikulášske, ale aj vianočné pesničky. Dievčatá Katka, Lenka, Antea, Tamarka, Emka, Adelka, Sofia a Stelka sa na chvíľu premenili na anjelikov. Ich spev, ktorý znel celým námestím, privolal Mikuláša 🎅 so svojím sprievodom😇 👿. Mikuláš rozsvietil stromček a rozdal deťom sladké balíčky. Dievčatám ďakujeme za krásny kultúrny zážitok. 

                                                                                              vychovávateľka Darina Schillerová

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.