• 27mar
      • 27mar
      • 21mar
          • ZÁPIS DO PRVÉHO A ÚVODNÉHO ROČNÍKA ZŠ

            Milí rodičia, zákonní zástupcovia,

            zápis žiakov na štúdium v  školskom roku 2024/25 bude prebiehať v priestoroch školy v pavilóne B na prízemí:

            4. apríla (štvrtok) 2024 od 15:00 do 18:00 hod.

            5. apríla (piatok) 2024 od 15:00 do 17:00 hod.

            Aj v budúcom školskom roku sme sa rozhodli, v prípade záujmu, otvoriť Úvodný ročník, ktorého cieľom je znížiť školskú neúspešnosť žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a eliminovať ich prípadné opakovanie ročníka.

             Pre zápis dieťaťa na štúdium v základnej škole  je potrebné

             vyplniť elektronickú prihlášku, ktorá je sprístupnená v časti - O škole/ Štúdium na našej škole/ Elektronická prihláška od 18. marca do 3. apríla 2024, môžete k nej pripojiť rodný list dieťaťa ako prílohu v obrázkovom alebo PDF formáte.                                                                    

             Na zápis si prineste 

            občianske preukazy, informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa o zaradení žiaka do úvodného ročníka a rodný list dieťaťa, v prípade, že ste ho nenahrali ako prílohu k elektronickej prihláške.

            Podrobnejšie informácie  aj dokumenty na stiahnutie k zápisu nájdete v časti - O škole/ štúdium na našej škole/ Informácie pre budúcich prvákov a žiakov Úvodného ročníka

             

                                                                            Tešíme sa na Vás!

             

      • 24mar
          • Reprezentanti našej školy v oblasti finančnej gramotnosti

            Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž v oblasti ekonómie a financií, na ktorej nás opäť úspešne reprezentovali žiaci našej školy. Cieľom súťaže je oboznámiť žiakov so základnými pojmami z ekonómie a financií, povzbudiť ich k ekonomickému mysleniu, uľahčiť prípravu na zodpovedný život v dospelosti a podporiť ekonomickú a finančnú gramotnosť detí na Slovensku.

            Medzi individuálne úspechy patria: 

            6. miesto - Chovancovej Lenky (9.A), 7. miesto - Tadeáša Horáka (8.B), 8.miesto - Kristiána Janucha (9.A),

            14.miesto - Pružincovej Terézie (8.C), 16. miesto - Mateja Slavíka (9.B), 20.miesto - Eglyovej Rebeky (8.C),

            21. miesto - Šimona Janca, 22.miesto - Jonáša Imríška, 26. miesto - Nottnej Emy Laury (8.C),                 

            27. miesto - Lukáča Patricka (9.A), 30. miesto - Staňovej Natálie (8.C) a 32. miesto. Púčekovej Emy.  

             

            V trenčianskom kraji sme obsadili 3. miesto .

             

            V krajskom kole matematicko finančnej gramotnosti nás naši žiaci presvedčili, že to s finančnou gramotnosťou myslia vážne, o čom svedčí aj ich úspechy:

             

            1. miesto Richarda Švacha a 2. miesto Lucii Ondrkálovej.

             

            Súťažiacim ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a želáme im veľa úspechov.

            .

             

             

      • 23mar
      • 23mar
          • NOC S ANDERSENOM

            19. ročník Noci s Andersenom sa tento rok konal v termíne od 22. - 23.3.2024 a zúčastnilo sa ho 493 knižníc, škôl, škôlok, centier voľného času, centier pre deti a rodiny, ktoré pripravili program pre viac ako 27 000 detí. V každej slovenskej knižnici a škole bol program iný, originálny, ale všetky mali spoločné to, že na túto noc deti určite nezabudnú a zážitok z nej ich podporí v nadobudnutí pozitívneho vzťahu k čítaniu, ku knižniciam a zmysluplnému tráveniu voľného času.

            Na našej škole sme sa na rozprávkovú noc pripravovali veľmi precízne. Počas celého marca, ktorý bol venovaný knihám a čítaniu, sme sa postupne zoznamovali s najznámejšími rozprávkami viacerých svetových, ale aj slovenských autorov a plnili množstvo rozprávkových úloh. Jednou z nich bolo aj napísanie príbehu, v ktorom by sa stretli dve bytosti z úplne rozdielnych rozprávok. Keďže fantázii sa medze nekládli, vzniknuté príbehy oplývali nielen nápaditým dejom s množstvom napínavých a dramatických momentov, ale aj vtipom a viacerými humornými situáciami. Ten, kto takto napísaný príbeh odovzdal v stanovenom termíne a doplnil ho vhodnou ilustráciou, splnil základnú podmienku, aby sa mohol zúčastniť dlho očakávanej Noci s Andersenom.

            Tento rok sa na ZŠ v Ilave zapojilo do tohto podujatia 32 žiakov 2. - 4. ročníkov. V priebehu jednej noci absolvovali nezabudnuteľnú výpravu do ríše rozprávok plnú nezvyčajných úloh a súťaží. Nakoľko išlo o veľmi dlhú a nebezpečnú cestu, bolo nevyhnutné, aby všetci účastníci tejto dobrodružnej výpravy zložili sľub, v ktorom sa zaviazali riadiť dohodnutými pravidlami. Do rozprávkového sveta však mohli vstúpiť len tí, ktorí úspešne rozlúštili zaklínadlo otvárajúce jeho brány. Po rozšifrovaní kódovaného odkazu sme zistili, že ide o slová českého filmového a divadelného herca Jana Wericha: „Rozprávky sú ako reťaz. Obopínajú svet a spájajú ľudí odvšadiaľ.“

            A potom už cesta rozprávkovým svetom ubiehala ako voda. Navštívili sme tri rozprávkové bytosti - Bystrozrakého, Bystrosluchého a Bystrorukého, ktoré nám pomáhali určovať rozprávky a rozprávkové bytosti prostredníctvom zraku, sluchu a hmatu. Pomocou pantomímy sme znázorňovali kľúčové momenty z najznámejších rozprávok, zhotovovali bábky, hrali scénky,... Najzábavnejším momentom večera bol však nácvik ježibabieho tanca, počas ktorého sa do sýtosti vybláznili veľkí aj malí. Keďže energie sme mali na rozdávanie, rozdelili sme sa do tímov a putovali sme rozprávkami až do neskorých nočných hodín (rodičia nám to snáď raz do roka odpustia :o):

            • v telocvični sme zisťovali, koľko je medzi nami pravých princezien, ktoré ucítia pri cvičení na žinenkách semienka hrachu
            • pohybom sme znázorňovali dobroty, ktoré niesla Červená Čiapočka v košíku
            • chôdzou na ortopedickom páse zas simulovali chôdzu malej morskej víly, ktorej v dôsledku nešťastnej lásky spôsoboval každý krok neskonalú bolesť
            • žinenky sme premenili na obrie topánky a vďaka nim sa prepravili z jednej strany telocvične na druhú
            • vandrovali sme s vajcom a jeho kamarátmi tak, že sme ledva lapali dych...

            Po doplnení energie nás na záver dňa čakala ešte nočná hra s baterkami zameraná na objavenie zlatého pokladu ukrytého v areáli školy. Všetci zúčastnení sa ako hľadači osvedčili na jednotku. Niektorým sa podarilo nájsť 4, iným až okolo 30 "zlatých vajec". O tom, že každé z nich skrýva skutočný poklad, sme sa dozvedeli až po ich otvorení. Bolo v nich nielen niečo sladké pod zub, ale aj múdre myšlienky samotného H.CH.Andersena a iných známych spisovateľov.

            Výpravu do ríše rozprávok sme ukončili sledovaním rozprávky Ľadové kráľovstvo pohodlne zalezení v spacákoch. Zážitky z celého dňa však nedovolili niektorým deťom zaspať ani dlho po jej ukončení, takže posledné "nočné sovy" zaspali až okolo pol druhej.

            Verím, že počas tohto podujatia sa "nakazili čítaním" aj tí, ktorí od kníh doteraz bočili. Určite pri ich čítaní prídu na to, že kniha je naozaj najlepším priateľom človeka. Túto nezabudnuteľnú noc im bude pripomínať nielen množstvo zážitkov, ale aj krásne odznaky a pohľadnice s logom akcie, ktoré dostali za odmenu všetci účastníci tohtoročnej rozprávkovej výpravy.

            Na záver by sme sa radi poďakovali nielen všetkým účastníkom Noci s Andersenom, ale aj ich rodičom, ktorí sa postarali o to, aby naša rozprávková noc bola naozaj dokonalá. Vďaka dobrotám, ktoré nám nabalili, sme mali pocit, akoby sme sa naozaj na chvíľu preniesli do rozprávkového sveta a „obrúsok, prestri sa“ nám na želanie prestieral všetko, na čo sme si len zmysleli. Ďakujeme a tešíme sa zase o rok dovidenia.

                                                            PaedDr. J.Koštialiková, PaedDr. L. Horáková, Bc. D. Koyšová

      • 22mar
          • MAREC - mesiac knihy


            Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z nás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Hoci azda každý vie, že marec je venovaný knihám, málokto aj tuší, prečo je tomu tak. Dňa 10.3.1796, teda presne pred 228 rokmi sa narodil Matej Hrebenda Hačavský, na počesť ktorého je marec považovaný za mesiac knihy. Počas svojho života prechodil celé Slovensko. Vydavatelia mu predávali knihy a on ich spájal nielen s predajom, ale aj nimi poúčal ľudí, šíril kultúru a osvetu o význame kníh, národnej identity a kultúry.

            Dnes žiaci prvých a druhých ročníkov navštívili školskú knižnicu, kde sa zapojili do rôznych čitateľských aktivít. Ďakujem žiačkam Agátke a Kristínke za pomoc pri realizácií zaujímavých aktivít.

             

            Mgr. Marianna Jankechová

      • 21mar
          • DEŇ VODY 2024

            Kľúčové posolstvo Dňa vody 2024

            - voda môže vytvoriť mier alebo vyvolať konflikt...

            Keď je voda vzácna alebo znečistená, keď ľudia k nej nemajú zabezpečený prístup, napätie môže stúpať... Celosvetová spolupráca a rozumná koordinácia v oblasti vody môže pomôcť stabilizovať svet...

                                                                                                                    Ing.Katarína Hulínková

      • 21mar
          • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

            Dnes sa naši žiaci - Terezka Pružincová (8.C), Rebeka Hazdová (8.C) a Tadeáš Staňo (9.A) poriadne zapotili pri Božom Slove a oplatilo sa, stali sa víťazmi okresného kola v Biblickej olympiáde.

            Víťazom srdečne gratulujeme a sestre Damiáne, PaedDr. Marcele Bagínovej, ďakujeme za zodpovednú prípravu súťažiacich a reprezentáciu školy. Samozrejme, prajeme veľa úspechov v krajskom kole!

      • 21mar
          • Srdečne gratulujeme Karolínke Galkovej

            Pod záštitou Mestskej knižnice v Ilave sa konala súťaž Prečítaj a nakresli v ilustrácii rozprávok Pavla Dobšinského, v ktorej sa spomedzi 224 výtvarných prác podarilo našej žiačke -  Karolínke Galkovej z 2.B triedy, získať krásne 2. miesto za ilustráciu rozprávky Zlatovláska. Víťazke blahoželáme a pani učiteľke Mgr. Renáte Holákovej ďakujeme za prípravu a reprezentáciu školy.

      • 20mar
          • OZNAM

            Srdečne gratulujeme Sofii Chovancovej z 3.B triedy, ktorá získala bluetooth slúchadlá od spoločnosti Daffer, nakoľko nakúpili od vyššie spomenutej firmy školské pomôcky.

      • 15mar
          • Zápis do 1. ročníka - elektronické prihlasovanie

            Dnes sme aktivovali elektronickú prihlášku pre zápis do 1. ročníka, nájdete ju v ponuke O škole/Štúdium na našej škole, alebo priamo tu: https://zsilava.edupage.org/register/

            Prihláška bude aktívna do 3.4.2024, samotný prezenčný zápis do 1. ročníka bude v dňoch 4.4.-5.4.2024.

            Samotné informácie k zápisu nájdete v rovnakej sekcii - O škole/Štúdium na našej škole, alebo priamo tu: https://zsilava.edupage.org/a/informacie-pre-buducich-prvakov

            Administrátor

             

      • 13mar
          • Mladý obchoďák

            Dňa 6.3.2024 sa na Obchodnej akadémií v Považskej  Bystrici konal 9. ročník súťaže Mladý obchoďák. Súťaž je určená pre žiakov deviatych ročníkov.

            Zapojili sa aj žiaci našej školy – Ema Pučeková 9.B, Marián Chovan 9.A a Filip Hofierka 9.A.

            Súťaže sa zúčastnilo 55 trojčlenných družstiev. Žiaci súťažili v rôznych kategóriách – ekonomika, účtovníctvo,  tovaroznalectvo, informatika a cudzí jazyk.

            Naši žiaci získali krásne 1. miesto.

            Srdečne im gratulujeme a sme hrdí, že takto vzorne reprezentujú našu školu.

             

             

                                                                                                                                 PaedDr. Slavomíra Hofierková 

      • 12mar
          • Marec - Mesiac knihy

            Žiaci  3.A  vrámci Mesiaca kníh navštívili Mestskú knižnicu Ilava. Dozvedeli sa kopec zaujímavosti a nielen to, priniesli svoje kresby do súťaže Prečítaj a nakresli - Ilustrácia rozprávky Pavla Dobšinského. 

            16.3. na Deň rozprávky budú čakať na vyhodnotenie súťaže. 

            PaedDr. Ingrid Príbelszká

      • 12mar
      • 12mar
          • Medzinárodný deň žien - MDŽ

             

            V piatok 8.3.2024 sme si pripomenuli krásny sviatok - Medzinárodný deň žien. Sviatok, kedy si viac ako inokedy pripomíname ženy, ako neoceniteľnú a dôležitú súčasť ľudského spoločenstva. V tento deň sa aj Centrum voľného času pri Základnej škole Ilava, v spolupráci s pani riaditeľkou Mgr. Danou Škultétyovou, vychovávateľkou Darinkou Schillerovou,žiačkami Žanetkou Behanovou a Katarínou Vrtíkovou pripojili k sláveniu tohto krásneho sviatku. Spolu sme zablahoželali a obdarovali malou pozornosťou každú ženu v našom pracovnom kolektíve.

            Verím, že sme každú jednu potešili a spríjemnili im tak sviatok žien v pracovnom nasadení.

      • 10mar
      • 08mar
          • Čitateľský Oriešok 10

            Aj v tomto školskom roku žiaci našej školy (0. roč. 1.A, 3.A a 3.C)  lúskali príbehy a odkrývali

                                                                                  TAJOMSTVÁ SVETA

                                                              Hľadali cesty, ako podporiť pozitívny vzťah ku knihám.

                                                              Presviedčali sa, či prečítaným textom skutočne rozumejú.

                                                              Čítali  moderné a veselé príbehy zohľadňujúce ich vek.

                                                                                         Rozvíjali si fantáziu.

            LIterárne príbehy spacovali v dotazníku zameranom na čítanie s porozumením, následne vo výtvarnej práci spracovávali obsah prečítaného.

             

            Za všetky práce aspoň ukážka niekoľkých. Všetkým prácam prajeme, nech sa dostanú do užšieho                                                                                                 výberu!

             

            PaedDr. Ingrid Príbelszká

             

             

             

      • 07mar
          • UPOZORNENIE!

            Vážení rodičia, žiaci, zamestnanci,

            prosíme o zvýšenú kontrolu, prípadne prevenciu, nakoľko sa na 2. stupni našej školy vyskytli VŠI. Ak by sa našli i ďalšie prípady, je žiaduce, aby "hostiteľ" ostal pár dní doma. Ďakujeme za pochopenie.   

      • 08feb
          • Darovanie 2% (3%) podielu zaplatenej dane z príjmov

             

            Vážení rodičia a priatelia školy,

            Aj v tomto roku by sme Vás radi informovali o tom, že Vám zákon umožňuje darovať 2%, alebo 3% zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu, preto využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2% resp.3%.

             

            Darovať 3% z daní môžete ak: ste pracovali aspoň 40 hodín ako dobrovoľník v roku 2023 - požiadajte organizáciu, pre ktorú ste pracovali ako dobrovoľník o potvrdenie tejto práce.

            Darovať 2% z daní ak ste boli riadne zamestnaní v roku 2023.

             

            Popis krokov pre venovanie 2% z dane:

            1. Požiadajte svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov a o vystavenie potvrdenia o zaplatení dane.
            2. Vyplňte vyhlásenie o poukázaní 2 % dane. Uveďte vaše meno, rodné číslo, bydlisko a sumu zodpovedajúcu 2% zaplatenej dane. (prikladám potrebné tlačivo)
            3. Najneskôr do 30. apríla 2024 pošlite/doručte formuláre daňovému úradu v mieste vášho bydliska, alebo doručte na sekretariát školy ZŠ Medňanskej v Ilave, prípadne sa dohodnite s Vašou/Vašim triednym učiteľom.

            Dokumenty odovzdajte prosím v uzavretej obálke, ja ich hromadne vyzdvihnem a zanesiem na daňový úrad.

             

            Vďaka naozaj pozitívnemu ohlasu, sa chystáme aj tento rok pripraviť pre naše deti nezabudnuteľné MDD plné zábavy a krásnych darčekov.

            Rovnako ako každý rok Vaše 2%, alebo 3% pre nás znamenajú pomoc pri skvalitnení výchovno – vzdelávacieho procesu Vašich detí, ušetrenie Vašich financií.

            Za prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní  našich aktivít v ich prospech.

             

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy
            • odmeny žiakov
            • podporu v športe (korčuliarsky, plavecký, či lyžiarsky výcvik)
            • preplatenie rôznych aktivít v škole
            • preplatenie cestovných nákladov žiakov
            • prípravu nezabudnuteľného MDD v podobe akcie „Rodičia deťom 3“

             

            Ak sa rozhodnete venovať 2 %, alebo 3% z daní pre Rodičovské združenie pri Základnej škole v Ilave, budete potrebovať formulár „Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov“.

            Formulár Vyhlásenia nájdete priamo na web stránke:

            • v menu hore pod názvom 2% dane
            • v menu hore v sekcii Rodičia a žiaci a časti Rodičia / Rodičovské združenie na karte Školský rok 2023/24 alebo aj na karte Dokumenty. Alebo priamy odkaz naň tu: Vyhlásenie 2%

             

            Dôležité termíny:

            • do 31. marca 2024 - Podanie daňových priznaní zo strany daňovníkov (fyzické osoby), ktorí podávajú daňové priznanie + podanie daňových priznaní právnickými osobami - Vyhlásenie je už súčasťou daňového priznania
            • do 30. apríla 2024 - Zasielanie vyhlásení zo strany daňovníkov, za ktorých daňovú povinnosť vyrovná zamestnávateľ (zamestnanec okrem vyhlásenia zasiela aj Potvrdenie o zaplatení dane)

             

            Ďakujeme!

             

            predsedkyňa RR, 8.2.2024

        • Nadpis

        • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

          Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.